Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2014

Ομοφοβία: «προνόμιο» των ετεροφυλόφιλων;

                               
 Ομοφοβία: «προνόμιο» των ετεροφυλόφιλων;

Η ομοφοβική αντίληψη, η αποστροφή στο διαφορετικό η λεκτική και σωματική βία δεν εκφράζονται μόνο από ετεροφυλόφιλ@ προς Λ.Ο.Α.Τ.Κ.Ι. (Λεσβίες. Ομοφυλόφιλους. Αμφιφυλόφιλους. Κουίρ. Ίντερσεξ.) άτομα.
Τέτοιου είδους περιστατικά αναπαράγονται από άτομα -ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού- προς δυο ειδών κατηγορίες ατόμων. Προς αυτ@ που μπορεί να ανήκουν στην Λ.Ο.Α.Τ.Κ.Ι. κοινότητα, αλλά και προς εκείν@ που μπορεί να εικάζεται διαφορετικότητα, χωρίς απαραίτητα να έχει εκδηλωθεί δημόσια ή να υπάρχει αυτοπροσδιορισμός. Η ομοφοβία ενυπάρχει το ίδιο τόσο μέσα Λ.Ο.Α.Τ.Κ.Ι. όσο και σε ετεροφυλόφιλ@ άτομα! Για αυτό υπάρχει επίσης και το φαινόμενο της αυτό-ομοφοβίας, η οποία ορίζεται ως επίθεση που ασκεί κάποι@ σε Λ.Ο.Α.Τ.Κ.Ι. άτομα ενώ και @ ίδι@ είναι μέλος της κοινότητας (Λ.Ο.Α.Τ.Κ.Ι.). Για αυτό θεωρούμε πως όλ@ ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού είμαστε εν δυνάμει φορείς της ομοφοβίας που ενυπάρχει στις πατριαρχικές κοινωνίες.

Ενδέχεται κάποι@ από εμάς να θεωρούμε τους εαυτούς μας απελευθερωμέν@, πόσο όμως αυτό ισχύει όταν κατακρίνουμε την σεξουαλικότητα των άλλων;
 Η απελευθέρωση δεν έγκειται στην περηφάνια για τον σεξουαλικό προσανατολισμό μας, αλλά ο βαθμός της καθρεπτίζεται στην αποδοχή μας προς την διαφορετική έκφραση της σεξουαλικότητας και της ταυτότητας φύλου, τόση της δικής μας όσων και των γύρων μας!

Θεωρούμε πως η ορατότητα είναι ένα (πολύ) ισχυρό όπλο, με το οποίο μαχόμαστε ενάντια στην καταπίεση, αναιρώντας αυτό που οι άλλ@ θεωρούν αυτονόητο για εμάς. Παρόλα αυτά είναι αναγκαίο να στεκόμαστε με αλληλεγγύη και σεβασμό σε άτομα που δεν έχουν κατορθώσει να είναι ορατά, χωρίς να τα παραβιάζουμε. Ειδάλλως κάνουμε κακό στο ίδιο το κίνημα, μέσα από το οποίο και διεκδικούμε την απελευθέρωσή μας.

*Χρησιμοποιούμε το σύμβολο ‘@’ για να αντικαταστήσουμε το σημείο εκείνο των λέξεων που δίνουν την έμφυλη χροιά. Θέλοντας να συμπεριλάβουμε τα θηλυκά, άφυλα, ουδέτερα και αρσενικά άτομα.

Την αφορμή μας έδωσε ένα πρόσφατο περιστατικό, στο οποίο ειπώθηκαν ομοφοβικά σχόλια. Το περιστατικό διαδραματίστηκε στο Ρέθυμνο.
                                                                           

                                                                                 Αντισεξιστική-Αντιομοφοβική ομάδα,
                                                                                                 Φύλο και ΦτερόΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου