Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2014

ΕΚΔΗΛΩΣΗ / ΣΥΖΗΤΗΣΗ | ΟΜΟΦΟΒΙΑ | ΣΕΞΙΣΜΟΣ | ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΦΥΛΟΥ | ΤΡΑΝΣΦΟΒΙΑ
Η EIΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ-ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ ΧΑΝΙΩΝ ΣΤΙΣ 13-9-2014Γεια σας,
            Είμαστε μια αντισεξιστική – αντί ομοφοβική ομάδα από το Ρέθυμνο και λεγόμαστε Φύλο και Φτερό . Η ομάδα μας συστάθηκε με πολύ μεράκι πριν από ένα χρόνο και έχουμε συμμετοχές από όλη τη Κρήτη. Τα πρώτα βήματα της ομάδας έγιναν με συζητήσεις, προβολές ταινιών, συμμετοχές στα αντιρατσιστικά φεστιβάλ Χανίων και του Ρεθύμνου  με αποκορύφωμα την πορεία συμπαράστασης προς τη ΛΟΑΤ κοινότητα Ρωσίας τον περασμένο χρόνο (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφί και τρανς ). Στόχος μας είναι οι ολοένα και περισσότερες δράσεις μέσω των οποίων προσπαθούμε να ενημερώσουμε, κινητοποιήσουμε και ευαισθητοποιήσουμε τον κοινωνικό περίγυρο καθώς και την ίδια την ομάδα μας μέσω της αυτομόρφωσης.  Θεωρούμε την ύπαρξη  και την ενεργή δράση τοθ «Φύλο και Φτερό» πολύ σημαντική μέσα σε μία τόσο πατριαρχική κοινωνία όπως το Ρέθυμνο αλλά και την Κρήτη γενικότερα.
            Με την άνοδο του φασισμού, τα ομοφοβικά περιστατικά αυξάνονται μέρα με τη μέρα σε όλη την Ελλάδα. Τα περιστατικά αυτά εκφράζονται μέσω από τη λεκτική ή και σωματική βία. Σε αυτό το σημείο, θεωρούμε σημαντική τη διευκρίνιση του όρου της ομοφοβίας καθώς το άκουσμά της οδηγεί άμεσα σε κάτι φοβικό. Στην ουσία όμως, η βάση της έννοιας δεν αντανακλά κάτι τέτοιο αλλά αποτελεί μια «ευφημηστική» απεικόνιση της στάσης ορισμένων ανθρώπων. Έχει φτάσει σε η κατάσταση στο σημείο να χρησιμοποιείται ο όρος ομοφοβικός για να δικαιολογηθεί η αρνητική και βίαιη στάση και δράση ατόμων απέναντι σε ΛΟΑΤ άτομα. Αλλά ΔΕΝ είναι δυνατό να καταγράφονται περιστατικά βίας και να αυτοπροσδιορίζονται οι θύτες ως ομοφοβικοί! Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως αυτό δεν αποτελεί φοβία, αλλά σκέτη βία απέναντι στο διαφορετικό!
            Στατιστικά δείχνουν πως στην Ελλάδα πάνω από το 70% των ΛΟΑΤ ατόμων δέχονται λεκτική και όχι μόνο βία. Να σημειωθεί πως η κατάσταση επιδεινώνεται και τα περιστατικά ολοένα και αυξάνονται. Κάνουμε ξεκάθαρο το ότι περιστατικά ομοφοβικής βίας πάντοτε υπήρχαν. Οι καταγγελίες που γίνονται όμως από τις ομάδες έχουν συμβάλει στην γνωστοποίηση όλο και περισσότερων περιστατικών, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν αφορμή για τη συσπείρωση όλο και περισσότερων συλλογικοτήτων κατά της ομοφοβίας.
            Ένα εξίσου σημαντικό θέμα με το οποίο ασχολούμαστε στο Φύλο και Φτερό, είναι η καταπολέμηση του σεξισμού, κοινώς,  η διάκριση ανθρώπων βασισμένη στο φύλο τους, χωρίς να ξεχνάμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τρανς και τα ίντερσεξ άτομα στα οποία θα αναφερθεί η Ήβη. Είναι ευρέως γνωστό πως οι διακρίσεις  αυτές πλήττουν κατ εξοχήν το γυναίκειο φύλο στιγματίζοντας το ως κατώτερο και αδύναμο. Συγκεκριμένα, οι (γυναικες) δέχονται σεξουαλική, λεκτική, σωματική και ψυχολογική βια η οποία εκδηλώνεται με καθημερινά προσβλητικά σχόλια, πχ «τράβα στη κουζίνα σου» , σφυρύγματα, ανέκδοτα με ξανθιές κ.α.  Περαιτέρω εκφάνσεις αυτής της βίας αποτελούν  τα παρακάτω :
  • Η σεξιστική προσέγγιση του γυναικείου φύλου από τα Μ.Μ.Ε. (διαφήμιση, εκφορά λόγου, ενδυματολογικός κώδικας)
-Διαφορετικά παιχνίδια έχουν τα αγόρια και διαφορετικά τα κορίτσια βλεπε σπαθί για το αγόρι και κατσαρολάκι, για το κορίτσι.   
-Σεξουαλικοποίηση αλλά παράλληλα και η ενοχοποίηση του γυναικείου σώματος  βλέπε blurring (θόλωμα) βυζια, κώλοι κτλ.
  • Εργασιακή ανισότητα δηλαδή
- Ελάχιστη παρουσία γυναικών σε υψηλόβαθμες θέσεις , με σχεδόν πάντα μικρότερες απολαβές συγκριτικά με τους άντρες.
-Σεξουαλική παρενόχληση και βιασμοί στον χώρο εργασίας.
-Υποτίμηση των εργασιακών δικαιωμάτων που συνδέονται με η μητρότητα.
  • Αναπαραγωγή και παγιοποίηση σεξιστικών στερεοτύπων μέσω της γλωσσικής έκφρασης
-Γραμματική δομή βλέπε ή νοσοκόμα, ό γιατρός
-Επικράτηση του αρσενικού γένους στο πληθυντικό βλέπε αρχαίο άρθρο -αι που καταργήθηκε και επικράτησε το -οι
 -Υποτιμητική χρήση του όρου γυναίκα-κορίτσι βλέπε μη κλαις σα κορίτσι, οι άντρες δε κλαίνε κτλ. 
  • Πολύπλευρος θεσμικός και μη πόλεμος ενάντια στην αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος.
 -Στιγματισμός της γυναικείας σεξουαλικής ζωής (βλ. ο γαμιάς, η πουτάνα κτλ)
 - Μητρότητα (θεωρείται γυναικείο ‘’προτέρημα’’, και μόνο προτέρημα δεν είναι, αφού η γυναίκα είτε περιορίζεται στον εσωτερικό χώρο σπαταλώντας πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα από την ζωή της  για την ανατροφή των παιδιών, αφού αυτή θεωρείται αρμόδια είτε, στην περίπτωση που εργάζεται,  επιβαρύνεται διπλά όχι μόνο από την εργασία, αλλά και με την ανατροφή. 
-Έκτρωση (προσπάθεια ελέγχου του γυναικείου σώματος μέσω της απαγόρευσης των αμβλώσεων. Δεν στερείται μόνο το θεμελιώδες δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, αλλά και κινδυνεύει και η ίδια η ζωή της, αφού εξαναγκάζεται να καταφύγει σε επικίνδυνες  μεθόδους.

-Νομομοποιημένες από κράτος, κοινωνία, θρησκεία πρακτικές  βασανισμού ( κλειτοριδοτομή, καυτές πέτρες στο στήθος, υποχρεωτική  επίδεση ποδιών για αισθητικούς λόγους, περιλαίμιοι δακτύλιοι).

  • Εμπόριο γυναικών  (trafficking)

Εκατομμύρια γυναίκες οδηγούνται σε καταναγκαστική πορνεία με τη υπόσχεση βελτίωσης των συνθηκών ζωής.  Καταλήγουν έγκλειστες μέσα σε δωμάτια με μοναδικές επισκέψεις  αυτές των βιαστών τους.
  • Βιασμός
 Ο βιασμός αποτελεί το μοναδικό έγκλημα στο οποίο στιγματίζεται εφ’ όρου ζωής το θύμα και όχι ο θύτης. Σε πολλές περιπτώσεις το θύμα βρίσκεται να απολογείται για ενδυματολογικές επιλογές, «προκλητικές» συμπεριφορές , για προηγούμενη σεξουαλική ζωή και ηθική. Περιστατικά κακοποίησης γυναικών σημειώνονται και εντός της οικογενειακής εστίας , τα οποία τις περισσότερες φορές αποσιωπούνται.
            Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου ο σεξισμός στοχοποιεί και το αντρικό φύλο, γεγονός που συχνά αποσιωπάται στα πλαίσια της πατριαρχίας. Η πατριαρχία είναι αυτή που θέλει τον άντρα σε κυρίαρχη θέση και οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο. Με αυτή τη λογική ο άντρας πρέπει να είναι αρρενωπός και δυναμικός, κατά τα πρότυπα του αρχηγού και κάποιος που ΔΕΝ κατέχει αυτά τα χαρακτηριστικά κατακρίνεται από την ίδια την κοινωνία και περιθωριοποιείται. Η τραγικότητα της κατάστασης έγκειται στο γεγονός ότι όσο οι άντρες που δεν ανταποκρίνονται στα πατριαρχικά πρότυπα, θα οδηγούνται και αυτοί στο περιθώριο. Επομένως η θηλυπρέπεια  κατακρίνεται απλά και μόνο επειδή παραπέμπει σε κάτι θηλυκό κάτι δηλαδή για την κοινωνία κατώτερο. Συμπερασματικά ο σεξισμός δεν βάλλει μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία. Η δράση τέλος αντί σεξιστικών ομάδων μπορεί να συνεισφέρει στην εξάλειψη των ανισοτήτων λόγω φύλου.
              Καιρός λοιπόν να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτά τα φαινόμενα δεν είναι αποκομμένα από την καθημερινότητά μας, δεν αποτελούν απλά τίτλους ειδήσεων και εφημερίδων! Ας μην αποστασιοποιούμαστε από την πραγματικότητα! Ας βγούμε από αυτή τη γυάλινη φούσκα που μας έχουν εγκλωβίσει τα ΜΜΕ και ας ανοίξουμε τα μάτια μας! Συμβαίνει δίπλα μας κάθε μέρα, ακόμα και αυτή τη στιγμή που μιλάμε! Καιρός να πάρουμε θέση!                                                                                    Ευχαριστούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου